Moxabustija/Moxa

moxa

Moxanje v času enakonočja za zdravje, krepitev pljuč in proti zasluzenost

Moxa je starodavno zdravilo ognja, po stari kitajski medicini (TKM).   V “cigari”- moxi   je zmes kitajskih  zelišč-predvsem pelina, ki prodrejo zelo globoko v telo, ga  segrejejo, povlečejo vlago iz telesa in ga razsluzijo, s tem pa seveda povečajo tudi našo energetsko pretočnost. Rečemo, da je  Moxa  zdravilo za 100 bolezni, saj vrača telesu toploto in odpravlja nabiranje sluzi v telesu.. Zasluzenost v telesu pa nam jemlje vitalno energijo, prekrvavljenost in mu onemogoča njegovo pravilno delovanje.

Za najboljši učinek  moxa terapije je potrebno prilagodit prehrano, glede na diagnostiko po TKM. Sluz v telesu je posledica nepravilne prehrane, torej nepravo živilo ob nepravi uri, od  zdravil, skrbi in stresa…

Tudi dim moxe ima zdravilen učinek in iz njega lahko ugotovimo kakšno stanje je v telesu ali je veliko vlage, sluzi ali je samo preveč mrazu. Dim je tudi   dezinfektiven saj so z njim nekoč razkuževali celo bolnice a je dokaj močan in je potrebno po terapiji dobro prezračiti prostor.

Kdaj uporabljamo moxo?:

 • Kadar je veter, vlaga in/ali mraz.
 • Moxa zelo okrepi pljuča- zato je v jeseni nujna
 • pri  diaerji (tudi za otročke),
 • pri bronhitisu,
 • pri pljučnici,
 • če se preveč potimo,
 • pri utrujenosti,
 • pri vlagi- mrazu v telesu,
 • pri fizični depresiji,
 • pri   napihnjenemu trebuhu, pri cistah,
 • za znižanje telesne teže,
 • če nam teče z nosa,
 • če se otroci potijo v glavo,
 • pri lipomih,
 • moxa odpravlja strupe iz telesa,
 • pri menstrualnih bolečinah,
 • pri neplodnosti,
 • pri menopavzi,
 • ko nas boli uho…
 • zelo pomembna za krepitev urogenitalnega trakta,
 • pri  vnetjih mehurja,
 • ledvičnemu popuščanju,
 • pri hladnih odhlajenih ledvicah …

Moxamo lahko odrasle kot tudi otroke, mame naj ne bi bile nikoli brez moxe pri roki (pri bronhitisih, diareji, utrujenosti, prehladih otrok…).

V času enakonočja uporabljamo moxo preventivno  za zvišanje klimatske zaščite, ker moxa terapija poveča pretok Qi energije, je odlična ravno v jesensko-zimskem času, ko nam primanjkuje toplote sploh pa v času enakonočja (pomladnega in jesenskega) od  21-26.3 ter od 21.-do 26.9. ko so učinki moxanja potrojeni( saj 5-7 dni moxanja zaleže za cel mesec moksanja). Preventivno načeloma moxamo na predelu popka.

Pomembno je vedeti tudi kdaj se moxe ne uporablja in kje. Moxe nikoli ne izvajamo na glavi ( izjema so lipomi, kjer naj moxanje izvaja terapevt)! Prav tako  moxe ne izvajamo če je v telesu že preveč toksične toplote!

Moxa je kot zeliščna cigara in ko jo prižgemo je zelo vroča- pazite da ne pride blizu telesa , kože ker se lahko zelo opečemo- naj bo vedno vsaj 2 cm stran! Tlečo mokso se približamo telesnim meridianom, akupresurnim točkam ali pa predelu, kjer imamo težave: npr: pri težavah s pljuči grejemo prsni koš, pri urogenitalnih težavah in vseh težavah v trebušni votlini grejemo popek…

Kadar moxamo na popku uporabimo sol, ki jo najprej stresemo v  popek- kot medij, je   le ta prevodnik in zaščita.

Koliko časa  moksamo? Čas je odvisen od 5 do 20 minut, odvisno od posameznika in problematike. Moksamo  torej na predelu popka, trebuha, pljuč oz. na hrbtu, odvisno od simptomov. Za preventivo (npr. v času enakonočja) moxamo  na popku: v popek damo sol (da ga zaščitimo in da prodre toplota čim bolj globoko), eno roko imamo pod moxo, z roko v kateri imamo prižgano  moxo pa krožimo cca 2 cm nad popkom.

Pri otrocih moxamo ponavadi manj časa 3-5 minut(prehlad), učinek pa je neverjeten.

Priporočam, da si pridobite izkušnjo iz prve roke oz. da vas »terapevt« nauči kako varno  in učinkovito uporabljati moxo.

Navodilo:

Pripravi si sol in moxo, vžigalnik, neko posodo za otresati pepel in steklenico s širšim vratom kamor boste po zaključku dali moxo, da ugasne.

Sedeš v napol ležeči položaj, v popek daš sol (da pride zelišče globoko v telo in zaščitiš popek).  Moxo vzameš in vrhnji sloj odrežeš, jo prižge,š da je žareča in krožiš v smeri urinega kazalca, 2 cm nad popkom. Paziš, da se ne dotikaš kože in po potrebi otresaš pepel, da ne pade na kožo. Za preventivo – krepitev imunskega sistema moxas od 10 do 15 minut, vsak dan od 21. do 26. 9. Lahko tudi kakšen dan prej in zatem. Ko končaš zapreš moxo v steklenico, ko  nima zraka-kisika sama ugasne. Naslednjič odrežeš zažgani delček in ponovno prižgeš. Če se moxa ugaša, jo je potrebno ponovno prižgati, to pomeni, da je v telesu zelo veliko vlage.

Pri prehladu, izcedku iz nosa moxas na predelu pljuč, ali zadaj na hrbtu na zgornjem delu (ramena). Za krepitev ledvic, mehurja moxas na predelu trebuha pod popkom, lahko cel predel in na hrbtu zadaj na predelu ledvic.

(P)ostanite zdravi  in Hvala, ker ste ❤

Apolonija Infinity of Chi

Apolonija Brin

Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnja

Na svetovanje se lahko naročite na:

E-mail:                                  ApolonijaInfinity888@gmail.com

GSM:                                                     +386 41 317 215

Spremljajte me na blogu:  ApolonijaBlog.wordpress.com

Spletni strani:                  ApolonijaInfinity.wordpress.com

FB strani:                  facebook.com/apolonija.infinity888

https://www.facebook.com/apolonija.infinity888

Za prijavo ali informacije izpolni spodnji obrazec:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s